1502436.jpg

Kun kumosin tämän aamiaissämpylän lautaselle, kaikki ympärilläni puhkesivat inhon huudahduksiin ja huusivat kuorossa "Yööök, mikä tuo on?!?!?" Ok, myönnettäköön, että ulkonäkö ei ole tämän sämpylän valtti, mutta maku on erinomainen. Bongasin ohjeen karppifoorumilta tänä aamuna kun tein ennakkotilauksen uudesta karppikeittokirjasta, joka ilmestyy elokuussa.

En juuri koskaan jaksa keksiä työläitä korvikkeita tärkkelyspitoisille ruuille, vaan jos ylipäätään syön tärkkelyksiä, syön "aitoja" joko erittäin harvoin ja/tai riittävän pieniä määriä. Mutta jos joskus löytää sopivan herkullisen ja helpon korvikkeen niin mikä ettei.

Luulen, että tämä ohje jää meille vakioksi reseptikansioon käytettäväksi aina kun tekee mieli päällystää jotain leikkeleillä, mutta ei halua tärkkelysrajojen paukkuvan - esim. tänään on sellainen päivä, koska tuli jo eilen herkuteltua isohkolla annoksella tärkkelyksiä ja kun vielä menen tänään iltapäivällä ulos syömään, haluan ehkä jälkkäriksi siivun suklaakakkua tai vaikka jäätelöannoksen; tärkkelyspitoinen aamupala olisi siis jo liikaa.

Alkuperäinen ohje siis tässä. Meidän versio tehtiin pellavansiemenrouheesta ilman leivinjauhetta:

yksi annos

  • 1-2 rkl voita tai kookosöljyä
  • 0,6 dl pellavansiemenrouhetta (tähän käy myös lese, soija-, manteli- tai pähkinäjauho, proteiinijauhetta tms. ja siemenet)
  • 1/4 tl leivinjauhetta (ei välttämätön)
  • 1 kananmuna
  • makeutusta niin halutessasi

Sulata voi tai kookosöljy sulatetaan pienessä mikronkestävässä kipossa (murokulho sopii ainakin hyvin) Sekoita muut aineet joukkoon.
Mikrota täydellä teholla noin 1 min.(riippuu mikrosta). Valmis sämpylä on hieman kostea mutta kuivahtaa siitä kyllä eli älä mikrota liian kauaa. Kumoa kuuma sämpylä lautaselle. Anna jäähtyä hieman, leikkaa kahtia, sivele päälle voita ja nauti.

Voi tehdä sekä suolaisena että makeana. Alakuvan päällystetty näky lopettikin sitten inhon huudahdukset ja esim. siippa uskaltautui jopa haukkamaan palasen.

1502437.jpg