1396792.jpg

Ohje on Marsha Mehranin kirjasta Lumoavien mausteiden kahvila, jonka mukaan Abgusht haudutellaan seuraavasti:

  • 2 kg lampaanpaistia, josta luu on poistettu (säästä luu)
  • 5 isoa sipulia hienonnettuna<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

  • 1 tl kurkumaa

  • 2,5 dl vettä

  • 2 ½ dl keltaisia halkaistuja herneitä

  • 1 tl paprikaa

  • 4 tl suolaa

  •  1 tl jauhettua mustapippuria

  • 5 isoa perunaa, kuorittuna ja neljään osaan paloiteltuna

  • 7 tomaattia viipaloituna

  • 2 rkl tomaattipyrettä

  • 1 kuivattu limetti

  • 2 sahraminluottia liuotettuna 7 rkl kuumaa vettä

  • 2 tl advieh-mausteseosta (Ei välttämätön: yhtä suuri määrä murskattuja ruusun terälehtiä, kardemummaa, kanelia ja kuminaa sekoitettuna)

 

Ruskista liha, 1 sipuli ja kurkuma suuressa kattilassa. Lisää vesi, herneet, paprika ja luu. Vähennä lieden lämpöä ja anna porista hiljalleen kannen alla 2 tuntia. Lisää loput ainekset. Anna kiehua hiljaa kannen alla 40 minuuttia. Ota luu pois kattilasta. Siirrä vihannekset ja liha suureen kulhoon ja survo ainekset sekaisin. Tarjoile survos ja keitinliemi erillisistä astioista.

 

Puolitimme ohjeen ja pata täytti silti 3 litran kattilan kokonaan eli annos on iso puolitettunakin. Käytimme yli puolet naudan lihaa ja n. puolet luista lampaan lihaa. Keltaisten herneiden tilalle laitoimme kik-herneitä, kuivatun limetin tilalla oli tuore limetti ja advieh-mausteseostakaan ei ollut, mutta siihen kuuluvia mausteita kyllä lukuun ottamatta ruusun terälehtiä.

 

1399124.jpg

Pokkarin takakannessa lukee:

"Sisarukset Marjan, Bahar ja Layla pakenevat Iranin vallankumoista vuonna 1979. Heidän tiensä vie syrjäiseen Ballinacroaghin kylään, joka kyhjöttää tuulten piiskaamana Irlannin rannikolla. Perinteisiin takertuneiden asukkaiden tyrmistykseksi yritteliäät siskokset perustavat kylänraitille persialaista ruokaa tarjoavan Babylon Cafén. Pian eksoottiset tuoksut ja lumoavat maut saavat kylän sekaisin."

Sateiseen Irlantiin ja pienen kylän luutuneisiin asenteisiin tulee lämmin ja mausteinen tuulahdus ja hyvän ruuan voima tunnelman luojana ei jää kenellekään epäselväksi.

"...Isä Mahoney tutkaili abgushtin aineksia tietämättä mistä aloittaa. Hän otti lusikan käteensä, mutta hänen kätensä pysähtyi liemen ylle aivan kuin hän olisi pelännyt satuttavansa sitä. "Kirkasta lientä voi nauttia koko aterian ajan. Mutta suurin herkku on tuo lihasurvos. Ohutta leipää sanotaan lavashiksi. Ottakaa sillä lihaa kuin lusikalla ja lisätkää sitten sipulia ja yrttejä ja mitä vain haluatte. Tämä on hyvin ravitsevaa ruokaa, varsinkin talvella", Marjan selitti ja osoitti samalla eri aineksia."

Ehkäpä jotkut jo arvasivatkin, että tarkoitus on tässä samalla osallistua myös kirjalliseen maalishaasteeseen, sillä haasteen aihe sattui niin sopivasti, että ei jää juuri muuta vaihtoehtoa. Olin nimittäin suunnitellut jo ennen edes ryhtymistäni blogistiksi, että kokeilen joskus reseptejä tästä kirjasta, jonka ostinkin oikeastaan enemmän reseptien kuin tarinan takia. Tämä merkintä olisi siis tullut tehtyä ilman aiheeseen sopivaa haastettakin mutta kun haasteen aihe sopi näin hyvin muihin suunnitelmiini niin tässähän on nyt suorastaan pakko osallistua. 

Meidän piti tehdä kirjasta ruokia pääsiäiseksi enemmänkin, mutta kun miesväki (= viitseliäämpi kokki) ei ole pääsiäisenä kotona, jäi kokeilut nyt tällä kertaa tähän yhteen ruokalajiin, mutta ehkä täällä näkyy noita kirjan muitakin ruokia vielä joskus toiste.

Etniset ruuat ovat aina olleet lähellä sydäntäni, mutta tämä oli ensimmäinen kurkistukseni iranilaiseen keittiöön.