1675081.jpg

Juhannushan ei tuntuisi juhannukselta ilman tätä äidin keittelemää perinneherkkua eli juustokeittoa (tällä keitolla on muitakin nimiä, mutta tässä se mitä olen itse tottunut käyttämään eli ihan vaan juustokeitto). Koskapa herkku ei ole tunnettu kautta Suomen, pitänee mainita, että keittoon tarvitaan maitoa ja juustonjuoksutinta. Esim.

  • 6 l maitoa
  • n. 1 rkl juoksutinta

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon juoksutin ja anna maidon juoksettua lämpimässä, kunnes juustomassa on erottunut herasta eli maito on juoksettunut (noin 30 minuuttia). Viillä juustomassa muutaman kerran ristiin. Näin juusto erottuu helpommin herasta. Nosta kattila liedelle. Kuumenna seos kattilassa hitaasti kiehumispisteeseen ja keitä hiljalleen useita tunteja (6-8 tuntia) niin kauan, että seos tulee punaiseksi. Lisää maitoa sitä mukaa kun neste vähenee. Mitä kauemmin keität sitä voimakkaampi maku. Me emme ole tottuneet lisäämään keittoon suolaa emmekä sokeria, luonnollinen maku on paras maku.