1718080.jpg

Meidän blogimerkintöjä lukiessa voisi kuvitella, että lempihapanmaitotuotteemme on jugurtti. Muun perheen osalta voi pitää paikkansakin, mutta ei minun, sillä itse pidän eniten piimästä ja seuraavana listalla on viili.

Viilin tekeminen itse on erittäin helppoa. Parhaan tuloksen saa homogenoimattomasta, täysrasvaisesta maidosta, jota meillä sattui juuri nyt olemaan sen takia kun kävimme eilen Ahlmanilla. Ihan "kaupan maidostakin" viili onnistuu, mutta koska se on useimmiten homogenoitua, päälle syntyvä kermakerros jää ohueksi ja epätasaiseksi (ks. kuva alla). Kaupassa myytävät viilitkin on tehty homogenoimattomasta maidosta, rasvapitoisuushan tunnetusti vaihtelee. Mitä rasvaisempi viili sitä paremmin onnistut (ks. kuva yllä) ja myös maitohappobakteerit viihtyvät parhaiten rasvaisessa ympäristössä.

Eli näin se käy; 1 n. jälkiruokakulhon kokoinen annos:

  • n. 1 rkl viiliä
  • maitoa

Laita viilinokare kulhon pohjalle ja täytä kulho maidolla. Voit sekoittaa hiukan. Jätä astia huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Vuorokauden kuluessa viili saavuttaa oikeanlaisen koostumuksen ja voit siirtää astian jääkaappiin odottelemaan syömistä. Seuraavaa viiliannosta varten voit jättää n. ruokalusikallisen syömättä tai kuten meillä, jotka teemme useamman kupillisen kerralla, teemme yhden ylimääräisen kupillisen, jonka jaamme sitten seuraaviin annoksiin siemeneksi.

Yläkuvassa käsittelemättömään maitoon tehty viili, alakuvassa kaupan punaiseen maitoon tehtyyn viili. Tällä hetkellä toivoisin omistavani oikein superhyvän kameran (jonka saloihin en kuitenkaan olisi jaksanut perehtyä ja kuvan laatu olisi ihan sama kuin nämä halpiskamerallani otetut), jotta nuo päälläolevan kerman erot näkyisivät paremmin. Yläkuvan viilissä on tasainen ja paksu kerros, alakuvassa kerros on todella pettymyksen aiheuttavan ohut, kuivakka ja epätasainen.

1712029.jpg