2173303.jpg

  • 2 kg jauhoisia perunoita
  • vettä
  • 3/4 dl vehnäjauhoja
  • maitoa
  • voita sulatettuna
  • 3 tl suolaa
  • 1/2 tl muskottipähkinää
  • tai kanelia
  • tarvittaessa siirappia tai sokeria

Keitä perunat kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori kuumat perunat ja soseuta ne sähkövatkaimella. Ripottele lämpimän soseen pinnalle jauhot ja painele ne soseen joukkoon. Peitä kattila liinalla ja anna imeltyä lämpimässä paikassa 4 - 5 tuntia. Sekoita muutamia kertoja imeltymisen aikana. Hyvä imeltymislämpötila on 50 - 60 astetta. Imeltyminen lakkaa soseen lämpötilan ylittäessä 80 astetta. Lisää soseeseen sulatettu voi ja maito. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä tai kanelilla. Jos perunasose ei ole riittävästi imeltynyt, lisää hiukan siirappia tai sokeria. Kaada vellimäinen seos voideltuun uunivuokaan.
Jätä vuoka vajaaksi, sillä laatikko kuohuu kypsyessään. Paista perunalaatikkoa 150-asteisessa uunissa 2 - 3 tuntia.