1419235.jpg

Jatketaanpa vielä hetki länsinaapurista inspiroituneena, sillä löysin tämän ohjeen taannoin  joltain ruotsalaiselta nettisivulta, jota en nyt enää muista tarkemmin - vähähiilarisia ruokia siellä kuitenkin esiteltiin. Täyte 1 on suora lainaus sieltä ja täyte 2 on ihkaoma versio. Kuvan kakku on tehty kakkostäytteellä.  <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Pohja

  • 75 g voita

  • 175 g makeahkoa, tummaa ruisleipää.

    Googlasin mitä leipää käyttäisin, koska "kavringia" ei tietääkseni saa Suomesta ja törmäsinkin Pastanjauhantaa-blogissa melkein samaan ohjeeseen, johon he olivat käyttäneet Maalahden limppua. Koinkin välittömän ahaa-elämyksen ja nappasin leipäidean sieltä. Se blogi, josta he olivat oman ohjeensa löytäneet, ei ollut kuitenkaan sama mistä minä bongasin omani eikä ohjekaan ihan identtinen, vaikkakin niin samanlainen, että epäilen alkuperäisen ohjeen olleen noilla molemmilla svedubloggaajilla sama - kaikki kun tuntuu olevan jo kertaalleen keksitty ja moneen kertaan muokattu, huoh! 
    Ehkä Pälkäneen perunalimppukin kävisi tähän tai miksei joku ei-makeakin leipä kuten Uotilan ruislimppu tai vaikka näkkäri Cebicin mallin mukaan ;)

Täyte 1

  • 300 g kuorittuja katkarapuja (750 g kuorimattomia)

  • 400 g Philadelphia-juustoa

  • 2 dl creme fraichea

  • 2 rkl raastettua piparjuurta 

  • 5 rkl hienonnettua tilliä

  • 1 dl pieneksi pilkottua punasipulia

  • suolaa

  • pari tippaa tabascoa

Koristelu: 100 g mätiä, tilliä

Täyte 2

  • 50-150 g pilkottua kylmäsavulohta

  • 400 g katkaraputuorejuustoa

  • 2 dl creme fraichea

  • 2 rkl piparjuuritahnaa

  • 5 rkl hienonnettua tilliä

  • 1 dl hienonnettua punasipulia

Koristelu: katkarapuja, tilliä

 

Valmistus

 

  1. Sulata voi. Hienonna leipä monitoimikoneessa, lisää voi ja sekoita tasaiseksi massaksi. Levitä massa irtopohjavuokaan. Anna jäähtyä jääkaapissa n. tunti.

  2. Pilko katkaravut/lohi ja sekoita muiden ainesten kanssa. Mausta ja levitä pohjan päälle.

  3. Peitä muovikelmulla tai foliolla ja pidä kylmässä vähintään 3 tuntia. Ota huoneenlämpöön ennen kuin tarjoilet, koska kakku on parasta vähän lämmenneenä.

  4. Koristele hetkeä ennen tarjolle asettamista.

Js haluaa vähemmän suolaisen version, lohta ei ehkä kannata laittaa täyttä määrää. Meille suolansyöjille kuitenkin maistui hyvin näinkin.

Ai niin, melkein unohtui, että samma på svenska :)

 

Färskostkaka med räkor och/eller kallrökt lax

Botten

  • 75 g smör

  • 175 g kavring eller om du bor i <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Finland, t.ex. Malax Limpan

Fyllning 1

  • 300 g skalade räkor (750g med skal)
  • 400 g  Philadelphiaost
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk riven pepparrot
  • 5 msk hackad dill
  • 1 dl finhackad rödlök
  • salt
  • några droppar tabasco  

Fyllning 2

 

  • 150 g kallrökt lax
  • 400 g färskost med räksmak

  • 2 dl creme fraiche

  • 2 msk riven pepparrot
  • 5 msk hackad dill

  • 1 dl finhackad rödlök

  • salt

  • 1 kryddmått chilikrydda

 

Dekoration: 100 g rom eller räkor, dill

 

Tillagning

  1. Smält smöret. Smula brödet i matberedare, tillsätt smöret och mixa till en massa. Häll massan i en springform och bred ut. Ställ in i kylen och låt svalna i minst en timme.

  2. Hacka räkorna/laxen grovt och blanda med resterande fyllning. Smaka av med salt och tabasco/chili. Bred fyllningen över botten.

  3. Täck tårtan med plastfolie och låt stå svalt i minst 3 timmar. Ställ i rumstemperatur en stund innan servering eftersom den är godast lite rumsvarm. Garnera med dill och rom/räkor strax före servering.