1360605.jpg

Perhe kokkaili paistinperunoita ja maistelin niitä pienen annoksen itsekin. Nopeita hiilihydraattejahan - kuten perunaa - on toki syytä karpatessa välttää, mutta jos niitä joskus syö, on ihan hyvä syödä ne proteiini- tai rasvalisän kanssa, jotta verensokeripiikki tasaantuisi.

Paitsi, jos on diabeetikko, sillä ymmärtääkseni tuo edellinen väittämä ei sovi diabeetikoille, koska diabeetikon aineenvaihdunta on siinä määrin epäkunnossa, että heille rasvan ja hiilihydraatin yhdistelmä on pahin mahdollinen ja verensokeri hipoo pilviä, jos syö rasvan ja tärkkelyksen yhdistelmiä. Terveille ja sairaille on siis vähän eri säännöt. 

Sekä terveille että diabeetikoille on tietenkin parasta, jos jättää nopeat hiilihydraatit kokonaan syömättä tai syö niitä vain satunnaisesti ja pieniä määriä. Antti Heikkilä on sitä mieltä, että jos päivittäinen hiilihydraattimäärä jää alle 70 gramman, kakkostyypin diabetekseen sairastuminen on hyvin epätodennäköistä. Ruuan hiilihydraattipitoisuuksia voi tutkailla vaikka täältä.

Tätä väitettä siis testaan omalta kohdaltani karppaamalla, sillä minun geeniperimälläni todennäköisyyteni sairastua kakkostyypin diabetekseen on suuri, joten kokeilen voinko välttää kohtaloni tai ainakin viivyttää taudin puhkeamista. Mitään negatiivista en ole huomannut, vaan karppivuosieni aikana suunta on ollut koko ajan pelkästään positiivinen niin veriarvojen, painon kuin omien tuntemustenkin (mm. jaksamisen) suhteen.