1720870.jpg

Ahlmanilla käyntimme sekä Sammakon blogissa olleen juotavan jugurtin innoittamana teimme mekin pitkästä aikaa omatekoista jugurttia. Ohje sopii myös vatsavaivaisille, sillä se on napattu scd-ruokavalion sivuilta. Jugurtti on täysin laktoositon ja myös muilta ominaisuuksiltaan hellävarainen vatsalle - kannattaa kokeilla niidenkin, joiden vatsa sietää huonosti maitoa. Hiukan työläämpi tosin tehdä kuin jotkut jugurtit, mutta lopputulosta maisteltuaan sitä tulee aina siihen tulokseen, että vaiva kannatti nähdä.

Tarjoiluehdotuksessa on jugurtin sekaan muussattu banaania ja päällä vielä nokare - luonnollisestikin pastöroimatonta - hunajaa sekä ripaus kanelia.

Ohje löytyy myös täältä.

Tarvitset suhteessa 0,6 dl jugurttia per 1 litra nestettä:

  • tavallista kaupan maustamatonta jugurttia, esim. Lindahlsin
  • maitoa

Kaikki maito käy rasvattomasta maidosta pelkkään kermaan asti. Meidän jugurttiin tuli tällä kertaa 2/3 käsittelemätöntä lehmän täysmaitoa sekä 1/3 kermaa.

 

Hyla-maito on kielletty, koska se saattaa provosoida maksatulehdusta, joka tulee joissakin vatsasairauksissa herkästi lääkityksen vuoksi ja lisäksi siinä ei ole tarpeeksi laktoosia, jotta maitohappobakteerit toimisivat oikein. Muistattehan myös, että maitohappobakteerit toimivat parhaiten rasvaisessa ympäristössä.

 

Uunin tuunaus eli esivalmistelut:

 

1717250.jpg

 

Emme omista jugurttikonetta, joten teemme tämän leivinuunissa ja se taas vaatii seuraavanlaisia valmisteluja.

 

Irrota uunilampun suojakupu. Irrota uunin lamppu, ja katso lampun kannassa oleva E-koodi ja laita se muistiin. Osta kaupasta E-koodiltaan vastaava ihan tavallinen kirkas siron soikea kynttilälamppu sekä lämpömittari, josta näet asteet 37-40 välillä. Ota 40 ja 60 Watin kynttilälamput jotta voit testata molempia wattimääriä.

Ruuvaa ensin 40 w kynttilälamppu ilman uuninlampun suojakupua paikoilleen. Laita uuniin valo päälle ja ostamasi lämpömittari uuniin. Älä laita ollenkaan lämpöasteita, vain valo päälle! Kun lamppu on päällä anna lämmetä ja seuraa lämpömittaria vähintään muutama tunti. Lämpö nousee välille 37,7 - 47 astetta. Jos lämpö ei nouse tarpeeksi, vaihda tilalle 60 W lamppu, jolla viimeistään lämmön pitäisi nousta tarpeeksi.

Jos lämpötila nousee liian ylös jugurtti menee pilalle. Jos siis saat liian suuria lämpötiloja, testaa siten että jätät uunilapun/kintaan uunin oven väliin, koko testausajaksi (ja jatkossa myös jugurtintekoajaksi).

 

Oikea lämpötila on koko jugurtinvalmistuksen A ja O. Jos ne eivät ole kohdallaan, mikään ei onnistu. Siksi tähän kannattaa satsata. Kun olet saanut homman toimimaan, sinun ei enää tarvitse jatkossa seurailla lämpötiloja, kunhan toimit samalla tavalla, mikä antoi sen oikean tuloksen. Eli uunin lämpötila pitäisi olla yli 37.7 ja ei saisi koko 24h aikana nousta 47:ään.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Valmista jugurttiseos:

 

1717252.jpg

 

Keitä maitoa se litramäärä kuin haluat. Meidän annos tällä kertaa oli 1½ litraa, eli 1 l maitoa ja ½ l kermaa.

 

Huolehdi, että kattilassa on kiehumisvaraa, sekoittele koko ajan pohjasta asti pohjaanpalamisen välttämiseksi. Pienennä levyä heti kun maito alkaa kiehua ja varo ettei kiehu yli. Kiehuta maitoa 2-5 minuuttia. Kiehuessaan maidosta kuolee ylimääräiset bakteerit ja maitoproteiini muuttuu kolmiulotteisesta proteiinista kaksiulotteiseksi proteiiniksi, joka on paljon helpommin imeytyvä. Älä yritä mikrottaa maitoa, tässä ei ole oikoteitä oikeaan lopputulokseen.

 

Laske keittiön tiskialtaaseen jääkylmää vettä ja nosta kattila altaaseen. Anna sitten jäähtyä käden tai huoneen lämpöiseksi. Kun testaat sopivaa lämpöä, muista ettet kosketa maitoa sormella tai laita sinne lusikkaa, jota olet koskettanut sormella, koska muuten seokseen pääsee haitallisia pöpöjä. Vispaa välillä vispilällä, jotta maito pääsee jäähtymään tasaisesti.

Kun maito/kerma on huoneen/kädenlämpöistä lisää 0,6dl litraa kohden maustamatonta jugurttia. Jos maito on liian kuumaa jugurttia lisättäessä, jugurttibakteerit kuolevat saman tien. Jugurtin siemeneksi käy mikä tahansa maustamaton jugurtti, esim. turkkilainen tai bulgarian jugurtti ja vaikka maustamaton gefilus-jugurtti. Seokseen voi lisätä myös maitohappobakteereita. Sekoita. Jugurtin siementä saa olla enemmänkin kuin 0.6 dl, mutta se määrä riittää.

 

Jugurtin haudutus valmiiksi:

 

1717255.jpg

 

Laita jugurttiseos uuniin 24 h ajaksi. Peitä kattila alumiinifoliolla, jotta lämpö leviää tasaisesti. Ole tarkkana, että lämpö ei laske alle 37,7 eikä nouse yli 47 asteen. Kun jugurtti on ollut uunissa 24h voit ottaa jugurtin pois uunista. Laktoosi palaa pois vasta 24 tunnin aikana, joten tätä jugurttia pitää siksi hauduttaa noin kauan, aika ei saa olla yhtään alle 24 tunnin. Ohjeiden mukaan tehdyssä jugurtissa ei pitäisi olla yhtään laktoosia. Tämä on tietääkseni kliinisesti testattu SCD-jugurtista. Vispaa jugurtti tasaiseksi ja laita halutessasi pienempiin purkkeihin - me emme yleensä tee niin. Laita jugurtti jääkaappiin kannella suojattuna. Anna jäähtyä yön yli.

 

Jos SCD-jugurtti ei sovi vatsallesi, koeta tehdä jugurtti luomumaidosta tai valuta jugurtti maitorahkaohjeen mukaan, jolloin siitä lähtee osa lyhytketjuisista hiilareista. Yleensä sen jälkeen vatsa kestää jugurttia paremmin. Laktoosi ei yleisimmin ole syy miksi SCD-jugurtti ei sovi, vaan, että sairas suoli ei alussa tahdo kestää edes lyhytketjuista galaktoosia, jota SCD-jugurtissa on. Jugurtin sopivuutta kannattaa testata myöhemmin, kun suoli on vähän paremmassa kunnossa. Koska SCD-ruokavalio pyrkii saamaan suolen kuntoon myös mikrobitasolla, jugurtissa olevat maitohappobakteerit ovat erittäin tärkeitä, jotta huonojen, kuolevien bakteerien tilalle saataisiin hyviä ihmiselle hyödyllisiä bakteereja.

 

Makeuttamiseen voit käyttää esim. uunihedelmiä, soseutettuja marjoja tai banaania. Kivaa vaihtelua saa eksoottisita hedelmistä, rusinoista ja pieneksi pilkotuista kuivatuista hedelmistä.

 

Jugurtista voi valmistaa myös DCCC-juustoa/rahkaa.

 

  • jääkaappikylmää SCD-jugurttia

  • iso siivilä

  • lasikulho

  • ohut puuvillaliina

Ota haluttu määrä kylmää SCD-jugurttia jääkaapista. Pese suuri siivilä kuumalla vedellä ja saippualla huolellisesti. Pese suuri kulho (lasinen tai muovinen) myös huolellisesti. Aseta siivilä kulhon päälle. Ota puuvillainen tiivis ja ohut liina, joka on pesty ja kuivattu edellisenä päivänä ja aseta se siivilän ja kulhon päälle. Kaada jugurtti liinan päälle ja valuta 6-8 h. Kaavi DCCC-juusto, jonka koostumus muistuttaa maitorahkaa huolellisesti nuolijalla pois liinalta. Säilytä tiivissä purkissa jääkaapissa tai jos aiot käyttää DCCC:tä vasta myöhemmin, säilytä tuote pakastimessa.

 

Käytä esim. pizzapohjaan, kuivakakkujen leivontaan, leipään jne. maitorahkan tapaan. Hyvin monikäyttöinen ja leivonnaisia kiinteyttävä ja maustava.